Chřest, zelená listová zelenina z čeledi liliovitých, tak křehká a šťavnatá, obohacená o kyselinu listovou, vlákninu, bílkoviny a vitamíny B, která hraje nedílnou roli v metabolismu cukrů a škrobů, důležitých pro řízení hladiny cukru v krvi a pomáhá vám mít zdravé srdce.
Chřest se snadno pěstuje ve vaší domácí zahradě a lze jej zasadit jako semena nebo kořeny.
Tato chutná zelenina má nespočet zdravotních výhod, kdo mohl vědět, že jedna rostlina může být tak silná, pokud jde o léčivé účely?
Chřest se používal k prevenci rakoviny, i když vědci stále provádějí výzkum tohoto tvrzení, je prospěšný v boji proti bolestem zubů, reguluje hladinu cukru v krvi, pomáhá při prevenci infarktu, voda z vaření chřestu může pomoci při čištění při mytí dvakrát denně na skvrny na obličeji a podporuje celkové zdraví trávicího systému.
Chřest je z 93 procent voda, vědci v Jižní Koreji zjistili, že může pomoci i při kocovině.
Chřest je vychvalován již téměř 2000 let kvůli rozmanitým výhodám, které se z něj získávají, zelenina se pěstuje a konzumuje jako základní potravina.
Různé druhy chřestu byly kultivovány egyptskými kulturami již od roku 3000 před naším letopočtem a stal se oblíbenou zeleninou ve Francii během 18. století.
Používá se jako zelenina a léčivo a má jemnou chuť, kterou najdeme především ve špičkách.
Řekové a Římané ji jedli čerstvou v sezóně a sušili zeleninu pro použití v zimě. Zelenina je oblíbená ve Španělsku, Francii, Německu, Itálii a Nizozemsku.
Chřest je velmi oblíbený a je k dostání sezónně, i když jej mnozí přehlížejí, lze jej nalézt ve vašich místních supermarketech nebo na tržišti.
Chřest je lahodná zelenina nabitá draslíkem, vápníkem, železem, vitaminy A a vitaminy C, má nízký obsah kalorií, lze ho dusit, vařit, smažit nebo v mikrovlnné troubě.