Červená řepa je přítelem vašich jater, beta cyanin v červené řepě může pomoci detoxikovat vaše játra, má dominový efekt ve vašem krevním oběhu tím, že pomáhá tělu eliminovat toxiny a potenciálně zabraňuje hromadění tukových usazenin.
Pokud jste se tedy přistihli, že si „nadměrně dopřáváte“, přidání syrové šťávy z červené řepy nebo šťávy z řepy vám může pomoci se zotavit.
Šťáva z červené řepy může zabránit mrtvici a infarktu
Bylo prokázáno, že šťáva z červené řepy snižuje vysoký krevní tlak. Postihuje odhadem 25 % světové dospělé populace a je významným faktorem koronárních srdečních chorob a mrtvice.
Vědci z Barts‘ Hospital (Londýn) a London School Of Medicine zjistili, že pití 500 ml šťávy z červené řepy denně může významně snížit vysoký krevní tlak, a to po dobu více než 24 hodin po pití.
Zatímco většina z nás by si nepřála každé ráno půllitr červeného, výzkum nám dává velmi dobrý náznak, že zahrnout do našeho jídelníčku alespoň trochu řepy na denní bázi bude pro nás dobré.
Červená řepa je super zásobárnou vitamínu C a železa, což je skvělé pro vaše tělo, kořeny jsou dobrým zdrojem mnoha dalších vitamínů a minerálů včetně kyseliny listové, fosforu, hořčíku a B6
Červená řepa je vhodná pro těhotné ženy, protože je zdrojem vitamínu B-folátu, který pomáhá při vývoji páteře kojenců. Nedostatek folátu může vést ke stavu zvanému defekt neurální trubice.
Studie odhalily, že řepa je dobrá v prevenci rakoviny tlustého střeva, protože obsahuje pigment betacyaninis, který působí proti rakovině. Dusičnany používané v mase jako konzervační látky způsobují v těle produkci nitrosaminů, což má za následek rakovinu.
Studie ukazují, že řepná šťáva inhibuje buněčné mutace způsobené těmito sloučeninami. Vědci z Maďarska také zjistili, že řepná šťáva a její prášková forma zpomaluje vývoj nádorů.