Proč byste měli dbát na pravidelnou konzumaci zelí?

Přestože existuje mnoho odrůd zelí, každá poskytuje jedinečné a silné zdravotní výhody.

Při zařazování zelí do jídelníčku se vyvarujte jeho převaření – více živin si zachová, pokud je uvařené do mírného změknutí.

Zelí je vynikajícím zdrojem vitamínu C. Obsahuje také významné množství glutaminu, aminokyseliny, která má protizánětlivé vlastnosti. Zelí lze také zařadit do dietních programů, protože se jedná o nízkokalorickou potravinu.

Ze zeleného zelí si užijete vlákninu a úctyhodné množství vitamínu C. Dva druhy zelí, savoy a bok choy, poskytují beta-karoten – antioxidant, který bojuje proti rakovině a srdečním chorobám.

Pro ty, kteří nejedí mléčné výrobky, je bok choy důležitým zdrojem vápníku, který může pomoci předcházet osteoporóze a pomoci při kontrole krevního tlaku.

Čerstvé, tmavě zelené listové zelí je neuvěřitelně výživné a má nízký obsah tuku a kalorií.

Je zásobárnou mnoha fytochemikálií, jako jsou thiokyanáty, indol-3-karbinol, lutein, zeaxanthin, sulforafan a isothiokyanáty.

Tyto sloučeniny jsou silné antioxidanty a je o nich známo, že pomáhají chránit před rakovinou prsu, tlustého střeva a prostaty a pomáhají snižovat hladinu LDL neboli „špatného cholesterolu“ v krvi.

Čerstvé zelí je vynikajícím zdrojem přírodního antioxidantu, vitaminu C. Poskytuje asi 61 % RDA, konzumace potravin bohatých na vitamin C pomáhá tělu vyvinout odolnost proti infekčním agens a vychytávat škodlivé, prozánětlivé volné radikály.

Je také bohatý na mnoho základních vitamínů, jako je kyselina pantotenová (vitamín B5), pyridoxin (vitamín B-6) a thiamin (vitamín B-1). Tyto vitamíny jsou nezbytné v tom smyslu, že je naše tělo vyžaduje z vnějších zdrojů k doplnění.

Obsahuje také dobré množství minerálů, jako je draslík, mangan, železo a hořčík. Draslík je důležitou složkou buněčných a tělesných tekutin, která pomáhá kontrolovat srdeční frekvenci a krevní tlak.

Mangan je tělem využíván jako kofaktor pro antioxidační enzym, superoxiddismutázu. Železo je potřebné pro tvorbu červených krvinek.

Zelí je velmi dobrým zdrojem vitaminu K, poskytuje asi 63 % hladin RDA. Vitamin-K má potenciální roli v metabolismu kostí tím, že v nich podporuje osteotrofní aktivitu.

Dostatek vitamínu K ve stravě vám tedy zajistí zdravé kosti. Kromě toho má vitamín K také zavedenou roli při pomoci pacientům s Alzheimerovou chorobou omezením poškození neuronů v jejich mozku.